Vliv bakteriální infekce a laboratorních parametrů na vznik a průběh krvácení u pacientů s portální hypertenzí při jaterní cirhóze - Husová, Libuše; Lata, Jan, 1953-; Masarykova univerzita. Interní gastroenterologická klinika (2007)
SOUHRN Úvod: Varikózní krvácení je častou příčinou mortality pacientů s jaterní cirhózou. Bakteriální infekce je diskutována jako pravděpodobná bezprostřední příčinou vzniku akutního varikózního krvácení. Cíl: 1. Zjistit zda nemocní s krvácením v důsledku portální hypertenze mají častější přítomnost infekce ve srovnání s cirhotiky bez krvácení. 2. Zjistit vliv bakteriální infekce, hematologických a biochemických parametrů na vznik krvácení, vliv na vznik recidivy krvácení a vliv na mortalitu pacientů s jaterní cirhózou a varikózním krvácením. 3. Porovnat účinnost p.o. a i.v. antibiotika ve vztahu ke vzniku recidivy krvácení a k mortalitě. 4. Porovnat vývoj bakteriologických, hematologických a biochemických parametrů během léčby mezi 1. a 5. dnem. Soubor a metodika: Bylo vyšetřeno 115 nemocných s jaterní cirhózou (53 krvácejících z varixů, 62 nekrvácejících cirhotiků). Nelišili se pohlavím, ani věkem, rozdíl byl nalezen v Child-Pughově klasifikaci (ChP). U skupiny krvácejících byl čas.
INFLUENCE OF BACTERIAL INFECTION AND LABORATORY PARAMETERS ON APPEARANCE AND COURSE OF BLEEDING IN PATIENTS WITH PORTAL HYPERTENSION AND LIVER CIRRHOSIS SUMMARY Backgrounds: Acute variceal bleeding is the main reason of mortality in patients with liver cirrhosis. Bacterial infection is one of possible triggers of variceal bleeding. Aims: 1. To compare the frequency of infections in liver cirrhosis patients with and without bleeding complications due to portal hypertension. 2. To evaluate the impact of bacterial infection, hematological and biochemical parameters on bleeding occurences, their impact on rebleeding and their impact on patient mortality. 3. To compare effectivity of orally and intravenously admitted antibiotics on rebleeding and mortality. 4. To compare bacteriological, hematological and biochemical parameters between the first and fifth day of treatment. Patients and methods: 115 patients with liver cirrhosis were enrolled (53 with esophageal variceal bleeding, 62 non-.
Vedoucí práce: Jan Lata
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2007
Keywords: bakteriální infekce; jaterní cirhóza; krvácení; portální hypertenze; Bacterial Infections; Hemorrhage; Hypertension, Portal; Liver Cirrhosis; disertace; dissertations