Vliv bakteriální infekce a laboratorních parametrů na vznik a průběh krvácení u pacientů s portální hypertenzí při jaterní cirhóze - Husová, Libuše (2007)
SOUHRN Úvod: Varikózní krvácení je častou příčinou mortality pacientů s jaterní cirhózou. Bakteriální infekce je diskutována jako pravděpodobná bezprostřední příčinou vzniku akutního varikózního krvácení. Cíl: 1. Zjistit zda nemocní s krvácením v důsledku portální hypertenze mají častější přítomnost infekce ve srovnání s cirhotiky bez krvácení. 2. Zjistit vliv bakteriální infekce, hematologických a biochemických parametrů na vznik krvácení, vliv na vznik recidivy krvácení a vliv na mortalitu pacientů s jaterní cirhózou a varikózním krvácením. 3. Porovnat účinnost p.o. a i.v. antibiotika ve vztahu ke vzniku recidivy krvácení a k mortalitě. 4. Porovnat vývoj bakteriologických, hematologických a biochemických parametrů během léčby mezi 1. a 5. dnem. Soubor a metodika: Bylo vyšetřeno 115 nemocných s jaterní cirhózou (53 krvácejících z varixů, 62 nekrvácejících cirhotiků). Nelišili se pohlavím, ani věkem, rozdíl byl nalezen v Child-Pughově klasifikaci (ChP). U skupiny krvácejících byl čas.