Lateral composititon modulation in InAs/A1As multilayers - Caha, Ondřej, 1979- (2007)
Laterální modulace chemického složení v InAs/AlAs supermřížkách Tato dizertační práce se zabývá morfologií supermřížek InAs/AlAs rostlých na InP(001) substrátu. Studovali jsme vývoj zvlnění povrchu jednotlivých vrstev v průběhu růstu pomocí rentgenové difrakce a také pomocí teoretického modelu růstu. Důležitou roli v růstových simulacích i analýze rtg rozptylu hraje elastická deformace vzorku. Použili jsme dvě metody výpočtu deformačního pole založené na teorii elastického kontinua a jednu metodu založenou na atomistickém modelu. Zjistili jsme, že výsledky jednotlivých metod se na modelu supermřížky složené z velmi tenkých vrstev dobře shodují. Další část je věnovaná růstovým simulacím založeným na kontinuální aproximaci povrchové difúze. Studovali jsme vliv nelineárních členů v evoluční rovnici na výsledný tvar povrchu jednotlivé heteroepitaxní vrstvy a supermřížky. Zaměřili jsme se na vliv nelineárního konzervativního KPZ členu a efektu smáčecí vrstvy. Zjistili jsme, že na rozdíl .