Sudetské osudy - Spurný, Matěj, 1979- (Nakladatelství Českého lesa, 2006)
Kniha popisuje osudy lidí, jejichž životní příběhy vydávají výmluvné svědectví o tom, že pocit domova nelze vyprodukovat jako výrobky z betonu a železa. Sedmnáct příběhů jistě nemůže reprezentovat širokou paletu osudů, které se po roce 1945 tak či onak dotkly Sudet. Může nám ale napovědět mnohé o rozmanitosti a rozporuplnosti společnosti, která po odsunu většiny původních obyvatel osídlila tento krásný kraj