Mnohorozměrné zobecněné lineární modely - Hübnerová, Zuzana, 1979- (2006)
Předložená dizertační práce je věnována vlastnostem mnohorozměrných zobecněných lineárních modelů, větší pozornost je věnována silám testů lineárních hypotéz o parametrech těchto modelů. Práce obsahuje šest kapitol a tři dodatky. Kapitola 1 je věnována vybraným pojmum z teorie maximální věrohodnosti. V kapitole 2 jsou uvedena tvrzení o hustotách exponenciálního typu. Mimo jiné jsou odvozeny předpoklady zajišťující regularitu hustot exponenciálního typu. Vedle vlastností nejčastěji studovaného mnohorozměrného rozdělení exponenciálního typu, kterým je rozdělení multinomické, jsou odvozeny i vlastnosti v literatuře opomíjeného Wishartova a transformovaného Dirichletova rozdělení. V kapitole 3 je poté v souladu s monografií (Fahrmeir, 1994) definován mnohorozměrný zobecněný lineární model (MGLM). Dále jsou uvedena vybraná tvrzení o asymptotických vlastnostech modelu z článku (Fahrmeir, 1985), jejichž důkazy jsou oproti článku detailněji rozepsány. V kapitole 3 jsou též odvozeny asympt.