Interakce DNA s protinádorově účinnými vícejadrnými komplexy platiny - Zehnulová, Jana, 1973- (2006)
V současné době se při vývoji nových léčiv stále více prosazují tendence navrhovat nová terapeuticky efektivnější léčiva s přihlédnutím ke znalosti mechanismu, kterým tyto nové látky nebo látky příbuzné realizují svůj farmakologický efekt. Tato strategie se uplatňuje také při vývoji nových platinových cytostatik, které by na rozdíl od cisplatiny měly méně nežádoucích účinků a širší spektrum protinádorové účinnosti. Výsledkem tohoto úsilí byl vývoj vícejaderných komplexů platiny, jejichž nejvýznamnějším představitelem je trojjaderný platinový komplex BBR3464, který úspěšně vstoupil v roce 2000 do 2. fáze klinických testů. Z výše zmíněných důvodů má velký význam studium aktivity tohoto komplexu na úrovni DNA, která je cílovým místem protinádorového účinku platinových cytostatik. V této práci byla popsána konformační analýza oligodeoxyribonukleotidových duplexů obsahující jediný specifický adukt BBR3464. Mezi studované adukty patřily můstky uvnitř jednoho řetězce (tzv. vnitrořetězcové mů.