Kvantově chemické studium vztahu elektronové struktury a vlastností cyklických fosfazenů - Kapička, Libor (2006)
Tato práce se zabývá aplikací kvantově chemických metod na studium vztahu elektronové struktury a vlastností cyklických fosfazenů. Je zaměřena na rozbor vazebných poměrů způsobujících stabilitu fosfazenového kruhu a na analýzu NMR spekter jako jedné z nejužitečnějších experimentálních charakteristik fosfazenů. Rozbor vazebných poměrů v cyklofosfazenech byl proveden na úrovni kvalitativní teorie molekulových orbitalů s využitím principu orbitální interakce. Stabilizace (PN)n kruhu byla posuzována jako výsledek interakce molekulárních fragmentů, majících symetrii výsledné molekuly Dnh. Předmětem studia byla série cyklických fluorofosfazenů (F2PN)n, kde n = 2-6. Kromě klasického skeletu 2n sigma vazeb se na stabilizaci kruhu podílí jen dvě vazby, jedna radiální a jedna axiální 2n centerní dvouelektronová pi vazba. Radiální pi vazba (interakce) je efektivnější než axiální a svou velikostí je porovnatelná se sigma vazbou. Orbitální interakce mají charakter hyperkonjugace. Příspěvek d atomov.