Experimentální zdůvodnění zvýšené operační radikality u nádorů ledvin - Kotek, Vladimír, 1960- (2007)
Práce podrobně pojednává o stavu současných poznatků a o názorech na chirurgickou léčbu karcinomu ledviny a konfrontuje je s vlastními indikačními kritérii u poměrně rozsáhlého klinického souboru vlastních pacientů. Autor se přiklání k maximální možné radikalitě s preferenční snahou o záchovný resekční výkon na ledvině, kde je to technicky možné. V porovnání se stávajícími doporučenými standardními postupy jsou autorovy indikace nadhraniční. Otázka chování organismu při nezanedbatelné mase arteficielně alterovaného parenchymu ledviny následkem ischemizace hemostatickou suturou rozsáhlé resekční plochy je řešena vyhodnocením biochemických parametrů v experimentu na laboratorním zvířeti (miniprase). Při rozvahách oprávněnosti operační intervence u nádorů generalizovaných pokládá autor za hlavní indikační kritérium kvalitu života v rámci paliativního ovlivnění inkurabilního stavu. U nádorů s tumorózním trombem dolní duté žíly je prezentována předoperační.