Zelenuškovití (Diptera, Chloropidae) jako bioindikátoři antropogenní zátěže prostředí - Kubík, Štěpán, 1974- (2006)
Pro území Evropy je uváděn výskyt 13 druhů rodu Tricimba Lioy, dva jsou uváděny jako nové pro vědu (T. miroslavi MS and T. rudolfi MS), dva druhy byly v Evropě prvně zjištěny (T. kaplanae Dely-Draskovits 1983 and T. paraalbiseta Dely-Draskovits 1983) a druh T. hungarica Dely-Draskovits 1983 byl prvně nalezen v České republice. V průběhu let 1997-2005 bylo studováno přibližně 30 tis. jedinců čeledi Chloropidae. Tři rody (Apotropina, Chloropsina and Melanum) jsou prvně hlášené z České republiky a další dva (Centorisoma, Chloropsina) ze Slovenska, 40 druhů bylo prvně nalezeno v České republice a tři druhy jsou nové pro faunu Slovenska, 17 druhů je nově hlášeno pro území Čech a 12 pro Moravu. Celkem je z České republiky v současné době známo 199 druhů a 152 ze Slovenska. Z různých živných substrátů bylo dochováno 126 jedinců v celkovém počtu 41 druhů.