Rostlinná společenstva dočasně zaplavovaného eulitorálu stojatých a tekoucích vod v ČR - Šumberová, Kateřina, 1973- (2006)
Cílem práce je (1) shrnutí výsledků vlastního terénního výzkumu vegetace periodicky zaplavovaných stanovišť v České republice v letech 1997-2005 a (2) jejich srovnání s dosud známými poznatky o druzích a rostlinných společenstvech u nás i ve světě. Práce je zaměřena především na vegetaci tříd Isoëto-Nanojuncetea, Bidentetea tripartitae a Isoëto-Littorelletea, s přesahy k jiným typům mokřadní vegetace. Analýza rozšíření u řady druhů a společenstev obnažených den prokázala výraznou vazbu na některou část studovaného území; to je podmíněno klimaticky i typem substrátu. Malá znalost těchto kontrastů někdy vedla k mylné interpretaci absence nebo vzácného výskytu některých druhů v určitých oblastech, což se odrazilo i v klasifikaci ohrožení a návrzích ochranářského managementu. Práce upozorňuje na tyto případy i na další nepřesné informace o druzích obnažených den, např. Coleanthus subtilis, Elatine triandra, E. hexandra a Cyperus fuscus.