Transport vybraných polutantů přes mezifázové rozhraní vzduch-voda - Motyka, Kamil, 1979- (2007)
V disertační práci byl studován transport formaldehydu a kyseliny dusité přes mezifázové rozhraní vzduch\x{2013}voda s ohledem ke kontinuálnímu stanovení formaldehydu (HCHO) a kyseliny dusité (HONO) v ovzduší. Při stanovení HCHO a HONO byl použit cylindrický difúzní denuder se stékajícím filmem kapaliny (CWEDD). Jako absorpční kapaliny byly testovány vodné roztoky různých látek s cílem zvýšit účinnost absorpce HCHO a HONO v absorpční kapalině použité v CWEDD a zároveň potlačit interference látek přítomných ve vzduchu na stanovení HCHO a HONO v ovzduší. Při použití 0,05 M H2SO4 jako absorpční kapaliny byla účinnost záchytu HCHO v CWEDD vyšší než pro deionizovanou vodu. Při průtokové rychlosti vzduchu 0,5 l/min byla pro obě absorpční kapaliny účinnost záchytu 100 %. Formaldehyd byl po prekoncentraci v CWEDD on-line detekován (1) fluorimetrickou (FL) průtokovou metodou založenou na reakci acetylacetonu, amonných iontů a formaldehydu a (2) chemiluminiscenční (CL) průtokovou injekční (FIA) metodou.