Postkolonialismus a kanadské jeviště - Pšenička, Martin (2006)
Předkládaná práce Postkolonialismus a kanadské jeviště se skládá ze tří kapitol: I. Postkolonialismus, II. Na rozhraní: postkolonizování Kanady a III. Divadlo v Kanadě/kanadské divadlo: postkolonizování kanadského jeviště. První kapitola se soustředí na uvedení postkoloniální teorie jako široké kritické teorie, umělecké metody a politické strategie, která zkoumá a rozrušuje dalekosáhlé důsledky kolonialismu a imperialismu stejně jako globalizace a neo-imperialismu. Druhá kapitola se pokouší pomocí postkoloniální analýzy osvětlit kanadské národní, kulturní, společenské a politické otázky. Poslední kapitola je historicko-teoretickým vhledem do vývoje divadla a dramatu v Kanadě.