Vnútorný svet abstraktného umenia : využitie potencií abstraktného umenia pri sprostredkovaní výtvarného umenia aplikovaním zmyslovo-komunikatívnej metódy - Syrová, Michaela (2006)
Prostredníctvom štúdia literárnych prameňov analyzujem v úvodných častiach práce možné faktory ovplyvňujúce premenu spoločnosti a kultúry s cieľom charakterizovať vývoj a aktuálny stav spoločenskej situácie smerujúci k prevahe vizuality v komunikácii. Nedostatok súčasnej society je charakterizovaný slabým poznaním vizuálneho jazyka, ktorým sa však prevažne dorozumieva. Neznalosťou vizuálneho jazyka je ovplyvnená celá spoločnosť, práca sa však zameriava na cieľovú skupinu mládeže vo veku 9-15 rokov. Prostriedkom k porozumeniu vizuálneho jazyka je v práci výtvarné umenie. Abstraktné výtvarné umenie vidím ako veľmi vhodné pre spomenutých recipientov s ohľadom na ich psychologické a kultúrne špecifiká. Preto venujem pozornosť aj vývoju abstraktného umenia a jeho postaveniu v dejinách kultúry dvadsiateho storočia. Osobný kontakt s abstraktným umením na výstavách s cieľom porozumieť a pochopiť jeho zmysel a význam, je v práci vnímané ako možnosť zmysluplne sa naučiť spoznávať vizuálny j.