Vliv dlouhodobé terapie inzulínovou pumpou (CSII) u pacientů s diabetes mellitus 1. typu na metabolickou kompenzaci, rozvoj komplikací a výskyt hypoglykémií. Porovnání s intenzifikovanou konvenční inzulínovou terapií (MDI) - Olšovský, Jindřich, 1962-; Zicha, Jiří, 1937-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta. Interní klinika, II. (2007)
V práci byla hodnocena účinnost a bezpečnost léčby inzulínovou pumpou v dlouhodobém horizontu (7-8 let) u diabetiků 1. typu. Účinnost byla posuzována podle změn kompenzace diabetu a změn mikrovaskulárních komplikací. Bezpečnost byla hodnocena podle výskytu hypoglykemií a diabetické ketoacidózy a podle dalších komplikací, které léčbu inzulínovou pumpou provázejí. Výsledky u skupiny nemocných léčených inzulínovou pumpou byly porovnány s výsledky u kontrolní skupiny nemocných léčených metodou MDI. Práce posuzuje vhodnost jednotlivých parametrů kompenzace diabetu , a to glykovaného hemoglobinu, průměrné glykemie a rozptylu glykemií, jako měřítka rizika mikrovaskulárních komplikací. Cílem práce bylo prokázat skutečný benefit terapie inzulínovou pumpou u diabetiků 1. typu.
The study evaluates the efficiency and safety of insulin pump therapy within a long time horizon (7 - 8 years) in type 1 diabetes patients. Efficiency was assessed by changes in diabetes compensation and in micro vascular complications. Safety was evaluated by the occurrence of hypo-glycaemia and diabetic ketoacidosis, and by additional insulin pump therapy associated complications. Results for a cohort of patients treated with insulin pump were compared with those for a reference group of patients treated by multiple daily injections. The study focused upon the suitability of the different diabetic compensation parameters - glycated hemoglobin, mean blood glucose and variance of glycaemia - as risk criteria for micro vascular complications. The purpose of the work was to show the actual benefit of insulin pump therapy in type 1 diabetes patients.
Vedoucí práce: Jiří Zicha.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2007.
Keywords: disertace; diabetes mellitus 1. typu; glykovaný hemoglobin; hypoglykemie; inzulínová pumpa