Vliv dlouhodobé terapie inzulínovou pumpou (CSII) u pacientů s diabetes mellitus 1. typu na metabolickou kompenzaci, rozvoj komplikací a výskyt hypoglykémií. Porovnání s intenzifikovanou konvenční inzulínovou terapií (MDI) - Olšovský, Jindřich, 1962- (2007)
V práci byla hodnocena účinnost a bezpečnost léčby inzulínovou pumpou v dlouhodobém horizontu (7-8 let) u diabetiků 1. typu. Účinnost byla posuzována podle změn kompenzace diabetu a změn mikrovaskulárních komplikací. Bezpečnost byla hodnocena podle výskytu hypoglykemií a diabetické ketoacidózy a podle dalších komplikací, které léčbu inzulínovou pumpou provázejí. Výsledky u skupiny nemocných léčených inzulínovou pumpou byly porovnány s výsledky u kontrolní skupiny nemocných léčených metodou MDI. Práce posuzuje vhodnost jednotlivých parametrů kompenzace diabetu , a to glykovaného hemoglobinu, průměrné glykemie a rozptylu glykemií, jako měřítka rizika mikrovaskulárních komplikací. Cílem práce bylo prokázat skutečný benefit terapie inzulínovou pumpou u diabetiků 1. typu.