Poruchy metabolismu lipidů při onemocnění HIV/AIDS - Snopková, Svatava (2007)
Současná terapie podstatně modifikovala dosavadní klinický vývoj onemocnění HIV/AIDS, ze kterého se stala typicky chronická choroba s mnohaletým průběhem. Již v letech 1997 a 1998 se ukázalo, že dlouhodobější užívání vysoce aktivní antiretrovirové terapie (HAART), navozuje nežádoucí metabolické změny. Postupně se detekuje stále více a více antropometrických, metabolických a koagulačních změn, které jsou velmi podobné změnám, se kterými se setkáváme u metabolického syndromu, jak je znám z kardiologie a vnitřního lékařství \x{2013} dyslipoproteinémie, inzulínová rezistence, abdominální obezita atd. Klinický význam kombinace těchto poruch spočívá v jejich roli při rozvoji předčasné aterosklerózy a podstatnou měrou se podílí na vzniku ischemické choroby srdeční. Léčba všemi proteázovými inhibitory a nenukleosidovými inhibitory reverzní transkriptázy může mít za následek různé formy dyslipoproteinémií. Zjišťovali jsme rozdíl jednotlivých lipidových frakcí mezi HAART naivními a HAART léčenými HIV i.