Působení elektromagnetických polí na biologické systémy - Fojt, Lukáš; Vetterl, Vladimír, 1934-2012; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2007)
Elektromagnetická pole jsou všudypřítomnou součástí našeho životního prostředí. Ta přirozeného původu, jako například zemské geomagnetické pole, nás provázejí od počátku věků. Od dob průmyslové revoluce začíná člověk ve větší míře vytvářet elektromagnetická pole umělého původu. Jedná se zejména o používání a distribuci elektrické (a s ní úzce spjaté magnetické) energie. Již na počátku minulého století začalo vědce zajímat, jak tato uměle vytvářená elektromagnetická pole mohou interagovat s biologickými objekty. První studie se zabývaly zejména působením nízkofrekvenčních magnetických polí, posléze se do ohniska zájmů vědců dostala i pole vysokofrekvenční. Významným impulzem pro rozvoj těchto studií bylo rozšíření bezdrátových technologií. Z daného faktu \x{2013} všeobecného rozšíření umělých elektromagnetických polí \x{2013} tedy vyplývá nutnost prozkoumat jejich interakci s živými organismy. Jedná se zejména o upřesnění maximálních přípustných limitů expozice těmto polím. Výsledky dodnes uskutečněn.
Electromagnetic fields are ubiquitous part of the environment. The natural ones, such as the Earth`s magnetic field, guide us since creation of mankind. But since the time of the industrial revolution man has begun to produce artificial electromagnetic fields in much higher amount than ever before. It is caused mainly by electric energy (and closely connected magnetic energy) distribution. Nowadays, we are not able to imagine our lives without electricity. As early as on the beginning of the 20th century the electromagnetic fields and their impact on living organisms have become the subject of interest of many scientists. The first studies were done using low-frequency magnetic fields. Development and spreading of wireless technologies \x{2013} radars, radio transmitters, later cell phones and wi-fi devices \x{2013} play an important role for expansion of studies concerning with biological effects of electromagnetic field. This fact \x{2013} ubiquitous spreading of electromagnetic fields \x{2013} implies the nece.
Vedoucí práce: Vladimír Vetterl.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007.
Keywords: bakterie; elektrochemie; elektromagnetické pole; kvasinky; bacteria; electrochemistry; electromagnetic fields; Saccharomycetales; disertace; dissertations