Působení elektromagnetických polí na biologické systémy - Fojt, Lukáš (2007)
Elektromagnetická pole jsou všudypřítomnou součástí našeho životního prostředí. Ta přirozeného původu, jako například zemské geomagnetické pole, nás provázejí od počátku věků. Od dob průmyslové revoluce začíná člověk ve větší míře vytvářet elektromagnetická pole umělého původu. Jedná se zejména o používání a distribuci elektrické (a s ní úzce spjaté magnetické) energie. Již na počátku minulého století začalo vědce zajímat, jak tato uměle vytvářená elektromagnetická pole mohou interagovat s biologickými objekty. První studie se zabývaly zejména působením nízkofrekvenčních magnetických polí, posléze se do ohniska zájmů vědců dostala i pole vysokofrekvenční. Významným impulzem pro rozvoj těchto studií bylo rozšíření bezdrátových technologií. Z daného faktu \x{2013} všeobecného rozšíření umělých elektromagnetických polí \x{2013} tedy vyplývá nutnost prozkoumat jejich interakci s živými organismy. Jedná se zejména o upřesnění maximálních přípustných limitů expozice těmto polím. Výsledky dodnes uskutečněn.