Vymáhání daňových nedoplatků. Realizace daňové exekuce v praxi finančních úřadů. - Filová, Petra, 1980- (2006)
Celý proces správy daní by nebyl dostatečně účinný, kdyby správce daně neměl k dispozici prostředky, jimiž by mohl daňový subjekt, resp.daňového dlužníka donutit, aby uhradil svoji splatnou daňovou povinnost. Základním donucovacím prostředkem je daňová exekuce.Z časového hlediska poslední částí daňového řízení je vymáhací řízení, jehož centrem je právě daňová exekuce, která představuje jakousi tečku, která umožňuje státu, aby se za podmínek, které jsou přesně právně specifikované, domohl svého práva na peněžní prostředky z donucení. Cílem vymáhání daní je především, aby v co nejrychlejším čase a s co nejmenšími náklady byly vybrány daně a jejich příslušenství,které již byly splatné. Při vymáhání daní není zjišťováno zavinění, existuje zde pouze snaha naplnit objem veřejných příjmů. Mým záměrem bylo blíže popsat problematiku vymáhání daňových nedoplatků, konkrétně realizaci daňové exekuce z pohledu správce daně. Ve své práci jsem se proto snažila tuto problematiku systematicky rozč.