Dopravní charakteristiky venkovského prostoru - Seidenglanz, Daniel, 1977- (2007)
Hlavním tématem dizertační práce je analýza dopravních vlastností vybraných venkovských území v regionu NUTS 2 Jihovýchod. Práce respektuje předpoklad úzké vazby mezi dopravou a územním uspořádáním sídelního systému, neboť vnímá dopravu jako klíčový prvek při vytváření interakcí mezi různě disponovanými místy zemského povrchu. Za taková odlišná místa lze přitom považovat i města a venkov \x{2013} města jako místa koncentrace příležitostí a venkov jako prostor, v němž je dekoncentrováno obyvatelstvo. Úvodní části práce jsou věnovány dopravě jako fenoménu, který je častým tématem geografického výzkumu. Pozornost je vzhledem k tématu práce věnována i vztahu hromadné a individuální dopravy v evropském a českém kontextu, pominut není ani výhled do budoucnosti. Mezi úvodní kapitoly je možné zařadit i pasáž \x{201e}Metodika práce\x{201c}, která obsahuje detailní popis provedených analýz dopravní dostupnosti a dopravní obslužnosti. Kromě zdůvodnění výběru zkoumaných území je do ní zahrnuta také formulace účelu .