Energetické právo v České republice - Schindler, Petr Filip (2006)
Tato práce si klade za cíl popsat recentní právní regulaci energetického sektoru v České republice, zejména s přihlédnutím k roli státu a veřejné správy vůbec. Obsahem jednotlivých kapitol jsou např. míra zásahů státu do energetických odvětví, způsob regulace energetického trhu, význam soukromých subjektů na poli energetiky a v neposlední řadě právní regulace energetického trhu v Evropské unii.Práce se člení do čtyř částí a každá z těchto částí má za úkol srozumitelně shrnout energetické právo v České republice v návaznosti na principy platné v Evropské unii. Podnikání na energetickém trhu prochází v současnosti procesem tzv. liberalizace, a proto vyžadují právní předpisy neustálou úpravu. Tato práce tak vychází ze stavu ke dni 1.1.2006. Autor se při psaní práce inspiroval z řady informačních zdrojů, které jsou uvedeny jako poznámky pod čarou a ve svém souhrnu pak v závěru práce jako použitá a doporučená literatura a ostatní zdroje informací. Z pohledu systematiky sprá