Pulmonaria obscura a Pulmonaria officinalis v České republice - Jarošová, Lucie, 1982- (2006)
V České republice se vyskytují čtyři druhy rodu Pulmonaria, z nichž nejčastější jsou blízce příbuzné druhy P. obscura (plicník tmavý) a P. officinalis. (p. lékařský). Podle literárních údajů se liší skvrnitostí čepele, trváním přízemních listů, tvarem a délkou řapíku letních přízemních listů, oděním kalicha a chromozomovým počtem. Snahou bylo zjistit, zda existují spolehlivé morfologické znaky, které by korelovaly s počty chromozomů uváděnými v literatuře a podle kterých by bylo možné tyto dva taxony bezpečně rozlišit v terénu i herbářových sbírkách, a aspoň přibližně i to, jaké je jejich geografické rozšíření. Získány byly vzorky z 29 populací, které byly kultivovány. U všech rostlin byly spočítány chromozomy. Všechny studované rostliny plicníku tmavého měly 2n = 14, rostliny plicníku lékařského 2n = 16. Na rostlinách bylo dále měřeno devět morfologických znaků a dva poměrové.