Trestněprávní aspekty nedostatku souhlasu pacienta s lékařským zákrokem - Jirka, Vladislav; Kuchta, Josef, 1953-; Masarykova univerzita. Katedra trestního práva (2006)
Tématem práce je problematika trestněprávních aspektů nedostatku souhlasu pacienta s lékařským zákrokem jako dílčí oblast trestněprávních aspektů tzv. medicínského práva, tj. souboru právních norem, které regulují právní vztahy při poskytování zdravotní péče. Práce zkoumá, zda aktuální české trestní právo poskytuje adekvátní trestněprávní ochranu právu člověka na sebeurčení v oblasti poskytování zdravotní péče, garantovanému jak českými ústavními předpisy, tak mezinárodními smlouvami o lidských právech.Práce se uzavírá formulací konkrétních doporučení a podnětů, a to jak interpretačního, tak legislativního charakteru, opírající se jak o poznatky získané analýzou aktuální české trestněprávní úpravy, tak o poznatky získané studiem komparovaných trestněprávních řešení v Německu, v Rakousku a na Slovensku.
The thesis goes into a problem of criminal aspects of a lack of patient s consent to a medical intervention as a fragment area of criminal aspects of a medical law, a set of rules of law regulating legal relations arising from providing of a medical treatment. The thesis deals with a question whether contemporaneous Czech criminal law protects every human being s right to self-determination in the health field, guaranteed both by Czech constitutional laws and international human rights conventions. The thesis concludes in a formulation of specific recommendations and suggestions of both interpretative and legislative nature based on knowledge coming out of analysis of contemporaneous Czech criminal regulation and on knowledge of a comparison of German, Austrian and Slovak criminal regulations as well.
Vedoucí práce: Josef Kuchta.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2007.
Keywords: práva pacientů; trestní odpovědnost; trestní právo; zdravotnické právo; criminal law; criminal liability; medical law; patient rights; disertace