Trestněprávní aspekty nedostatku souhlasu pacienta s lékařským zákrokem - Jirka, Vladislav (2006)
Tématem práce je problematika trestněprávních aspektů nedostatku souhlasu pacienta s lékařským zákrokem jako dílčí oblast trestněprávních aspektů tzv. medicínského práva, tj. souboru právních norem, které regulují právní vztahy při poskytování zdravotní péče. Práce zkoumá, zda aktuální české trestní právo poskytuje adekvátní trestněprávní ochranu právu člověka na sebeurčení v oblasti poskytování zdravotní péče, garantovanému jak českými ústavními předpisy, tak mezinárodními smlouvami o lidských právech.Práce se uzavírá formulací konkrétních doporučení a podnětů, a to jak interpretačního, tak legislativního charakteru, opírající se jak o poznatky získané analýzou aktuální české trestněprávní úpravy, tak o poznatky získané studiem komparovaných trestněprávních řešení v Německu, v Rakousku a na Slovensku.