Borrelia burgdorferi s.l. v klíšťatech ostravské aglomerace - Jarošová, Veronika (2007)
V letech 2005-2006 byly prováděny sběry klíštěte obecného Ixodes ricinus na třech lokalitách Ostravska: dvou haldách A (Petřkovice) a B (Slezská Ostrava) částečně porostlých vegetací (včetně dřevin) a jedné kontrolní lokalitě u nedalekého města Hlučín. Všechny sběry byly uskutečněny v období od dubna do července. Podzimní sběry nebyly prováděny. Početnost klíšťat mezi lokalitami byla rozdílná. Průměrný počet klíšťat nasbíraných za hodinu vlajkování byl na kontrolní lokalitě 25,4 nymf a 16,8 dospělců, na haldě A 35,3 nymf a 12,7 dospělců, a na haldě B 22,9 nymf a 26 dospělců. Celkem bylo vyšetřeno 600 klíšťat mikroskopií v zástinu, z každé lokality 100 nymf a 100 dospělců (50 samic a 50 samců). Celková průměrná prevalence Borrelia burgdorferi s.l. v klíšťatech byla 11% u nymf a 17,7% u dospělců. Zatímco na kontrolní lokalitě bylo pozitivních 13% nymf a 17% dospělců, byl tento podíl na haldě A 10% nymf a 12% dospělců, a na haldě B 10% nymf a 24% dospělců. Rozdíly v prevalenci borrelií v .