Analýza výskytu epigenetických znaků na kosterních pozůstatcích staroslovanských populací z Dolních Věstonic - Fojtová, Martina, 1979- (2007)
Cílem této práce je detailní popis výskytu epigenetických znaků u lidí pohřbených na staroslovanských pohřebištích v lokalitě Na Pískách a Vysoká Zahrada u Dolních Věstonic, zjištění případné závislosti každého znaku na pohlaví a věku a preference jedno- či oboustranného výskytu u bilaterálních znaků. Celkem bylo sledováno 175 epigenetických znaků (109 na lebce a 66 na postkraniálním skeletu) na kosterních pozůstatcích 1022 osob. Poté bylo na základě četností těchto znaků provedeno srovnání s dalšími pěti populacemi, časově i místně různě vzdálenými. Celkem 35 znaků nebylo ani u jedné ze sledovaných populací vůbec pozorováno, dalších devět zcela chybělo na pohřebišti Na Pískách a 19 na Vysoké Zahradě. Závislost na pohlaví byla na pohřebišti Na Pískách zjištěna u deseti znaků, na hradisku Vysoká Zahrada u osmi znaků. Kromě jediné výjimky (tuberculum praecondylare) šlo u každé populace o odlišné znaky. Závislost na věku byla na pohřebišti Na Pískách konstatována u 33 znaků a na hradisku .