Rozmowa Mistrza Polikarpa ze Śmiercią - Hornová, Monika (2006)
Svou bakalářskou práci jsem rozdělila na dvě části. V první jsem se zabývala staročeským sporem Rozmlouvání člověka se Smrtí, v druhé jsem se věnovala staropolskému dialogu Rozmowa Mistrza Polikarpa ze Śmiercią. Jedná se o analogické texty vycházející ze stejné latinské literární předlohy, které zpracovávají stejnou eschatologickou látku spočívající v rozhovoru mezi člověkem a personifikovanou Smrtí.