Trest odnětí svobody na doživotí v českém trestním právu - Kociánová, Veronika (2006)
Práce se zabývá trestem odnětí svobody na doživotí. Doživotní trest se v mnoha civilizovaných státech stal náhradou za zrušený trest smrti. K tomuto kroku vedl neustálý vývoj trestního práva a trestání, kdy se v současné době začínají objektivně zvažovat nedostatky trestu smrti jako trestu definitivního a nevratného, a proto se přistupuje k zavedení trestu odnětí svobody na doživotí, jako vhodnou náhražku tretu smrti.