Volný pohyb právnických osob - Stavinohová, Pavla; Křepelka, Filip, 1974-; Masarykova univerzita. Katedra mezinárodního a evropského práva (2006)
Disertační práce se zabývá volným pohybem právnických osob v Evropském společenství. Stručně je zmíněn vývoj na poli pohybu právnických osob, které nejsou ekonomicky činné. Těžiště práce spočívá v oblasti svobody usazování společností. Práce obsahuje kapitoly týkající se subjektů oprávněných ze svobody usazování (rozbor pojmu společnost, společnosti dle českého práva), obsahu a rozsahu svobody usazování, uznávání společností, primární a sekundární svobody usazování, přeshraničních přeměn společností a komunitárních forem právnických osob. Zmíněny jsou možnosti usazování zahraničních právnických osob v České republice.
The thesis concerns the free movement of legal persons in European Community. Focus is the right of establishment of companies. A chapter is devoted to the free movement of legal persons not involved in economic activities. The thesis relates to persons entitled under the right of establishment (term company, companies under the Czech law); content and extent of freedom of establishment; recognition of companies; primary and secondary establishment; cross-border company conversions; supranational forms of legal persons. Possibilities of establishment of foreign companies in the Czech Republic are mentioned.
Vedoucí práce: Filip Křepelka.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2007.
Keywords: volný pohyb osob; free movement of persons; disertace