Volný pohyb právnických osob - Stavinohová, Pavla (2006)
Disertační práce se zabývá volným pohybem právnických osob v Evropském společenství. Stručně je zmíněn vývoj na poli pohybu právnických osob, které nejsou ekonomicky činné. Těžiště práce spočívá v oblasti svobody usazování společností. Práce obsahuje kapitoly týkající se subjektů oprávněných ze svobody usazování (rozbor pojmu společnost, společnosti dle českého práva), obsahu a rozsahu svobody usazování, uznávání společností, primární a sekundární svobody usazování, přeshraničních přeměn společností a komunitárních forem právnických osob. Zmíněny jsou možnosti usazování zahraničních právnických osob v České republice.