Skoroperiodická řešení skoroperiodických homogenních lineárních diferenčních systémů - Veselý, Michal, 1982- (2007)
V této práci analyzujeme skoroperiodická (s. p.) řešení ortogonálních (unitárních, trigonometrických symplektických, konstantních) s. p. homogenních lineárních diferenčních systémů (HLDS). Především pak navazujeme ve studiu zajímavých problémů spjatých s ortogonálními a unitárními s. p. HLDS na Victora Tkačenka doplněním (a opravou) jeho výsledků. Zavádíme několik nových lemmat. V jejich důkazech přitom využíváme pouze základních vlastností množiny všech ortogonálních (unitárních) matic, což znamená, že naše metoda je zjednodušením Tkačenkovy. Poté dokazujeme, že systémy, které nemají netriviální s. p. řešení, a systémy, jejichž všechna řešení jsou s. p., tvoří husté podmnožiny množiny všech vyšetřovaných HLDS.