Vliv mravence Liometopum microcephalum na epigeon - Habrovanská, Jitka; Schlaghamerský, Jiří, 1964-; Masarykova univerzita. Katedra zoologie a ekologie (2006)
Vzájemné vztahy druhu Liometopum microcephalum a ostatních bezobratlých nejsou zcela objasněny. Vliv tohoto druhu na epigon byl zkoumán v lužním lese u obce Lednice v roce 2005 po tři období (13.-29.5., 29.5.-12.6., 8.-22.10.). Ve studii byly použity zemní pasti umístěné v kratší vzdálenosti (4 metry) a delší vzdálenosti (12 metrů) od hnízdních stromů. Byly porovnány počty bezobratlých v pastech a bylo zjištěno, že touto metodou se neprokázal přímý vliv mravence na epigon. Výjimku tvoří skupina Coleoptera, jejíž zástupci se vyskytovali v kratší vzdálenosti od stromů v nižším počtu. Autorka diskutuje své výsledky na základě výstupů literární rešerše.
Mutual interaction of the Liometopum microcephalum with other invertebrate species is not completely solved. The effect of this species on the invertebrates lived on soil was studied in flood forest near the town of Lednice in the year 2005. Pitfall traps were used during three periods of time ( 13 29 May, 29 May 12 June and 8 22 October ). In this study the traps were placed in two distances from the nest trees: nearer (four metres) and further (twelve metres). Number of invertebrates caught in the traps was compared and it was found, that there was not proved the direct effect of the L. microcephalum on soil invertebrates using this method of trapping. The only exception was formed by the Coleoptera species whose representatives occured in nearer distance from the nest trees in lower quantity. An author is discussing her results on the basis of literaty search output.
Vedoucí práce: Jiří Schlaghamerský
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006
Keywords: bezobratlí; mravenci; ants; invertebrates; Lednice (Břeclav, Česko); Lednice (Břeclav, Czechia); bakalářské práce; CD-ROM; bachelor's theses