Vliv mravence Liometopum microcephalum na epigeon - Habrovanská, Jitka (2006)
Vzájemné vztahy druhu Liometopum microcephalum a ostatních bezobratlých nejsou zcela objasněny. Vliv tohoto druhu na epigon byl zkoumán v lužním lese u obce Lednice v roce 2005 po tři období (13.-29.5., 29.5.-12.6., 8.-22.10.). Ve studii byly použity zemní pasti umístěné v kratší vzdálenosti (4 metry) a delší vzdálenosti (12 metrů) od hnízdních stromů. Byly porovnány počty bezobratlých v pastech a bylo zjištěno, že touto metodou se neprokázal přímý vliv mravence na epigon. Výjimku tvoří skupina Coleoptera, jejíž zástupci se vyskytovali v kratší vzdálenosti od stromů v nižším počtu. Autorka diskutuje své výsledky na základě výstupů literární rešerše.