Rôzne pohľady na Moore-Penrosovu pseudoinverziu - Bajzátová, Stanislava, 1981- (2006)
Anotace: Pre každú maticu, či už štvorcovú singulárnu, alebo regulárnu, alebo obdĺžnikovú, existuje jediná pseudoinverzná matica, nazývaná tiež Moore - Penroseova inverzia matice, s niektorými vlastnosťami inverzných matíc. Využitím vlastností pseudoinverznej matice vieme určiť (v každom prípade), či systém lineárnych rovníc má riešenie. Moore - Penroseova inverzia je zovšeobecnením pojmu inverzia, resp. inverzná matica. Táto pseudoinverzia hraje dôležitú úlohu pri hľadaní riešení systému lineárnych rovníc a tiež v matematickej štatistike. Pomocou vhodného algoritmu pre výpočet pseudoinverznej matice je možné zefektívniť prácu pri rôznych numerických aplikáciách využívajúcich Moore - Penroseovu pseudoinverziu.