Keramické nálezy z brněnské odpadní jímky Dominikánská 15 v širších souvislostech - Sáňková, Tereza (2007)
Ve své bakalářské práci jsem se věnovala zpracování keramického materíálu pocházejícího ze zaniklé středověké odpadní jímky na Dominikánské ulici 15. Jednalo se především o zlomky kuchyňské keramiky, ale v zásypu byla nalezena též keramika stavební (části cihel a tašek). Doposud nebyl na našem území vypracován nějaký jednotný systém umožňující bezproblémové roztřídění a datování středověké keramiky. Na brněnsku a ve městě Brně samotném se středověkou keramikou a jejím tříděním již několik let zabývá Rudolf Procházka. V současné době dokončuje práci na grantu, který by měl daný problém osvětlit. Keramika je v jeho systému dělena do několika keramických tříd, označených čísly. Každá třída má svou vlastní charakteristiku, které jsem využila při zpracování materiálu ze zmíněné odpadní jímky. Sledovala jsem jednak barvu střepu, technologii jeho formování (obtáčení, vytáčení), drsnost povrchu, přítomnost výzdoby, engoby či glazury... Problém mi činilo zejména určení barvy střepu, neboť to je,.