Le passeur de lumire - traduction et analyse stylistique - Sobotková, Petra (2006)
Cílem bakalářské práce Le passeur de lumi\x{00e8}re - traduction et analyse stylistique je určit odlišnosti mezi francouzštinou a češtinou. První část práce představuje překlad tří počátečních kapitol knihy Le passeur de lumi\x{00e8}re, kterou napsal belgický autor Bernard Tirtiaux. Druhá, teoretická část obsahuje charakteristiku uměleckého stylu, syntaktickou a lexikální analýzu textu. Závěrečná část práce se zabývá hlavními překladatelskými postupy