Aktuální problémy stavebního řádu : střetávání veřejného a soukromého práva při odstraňování staveb ex offo - Valachová, Kateřina, 1976- (2006)
Při odstraňování staveb ex offo stavební úřad musí důsledně rozlišovat mezi veřejnoprávním a soukromoprávním vztahem. Nejčastěji se jedná o vztah mezi vlastníkem stavby a vlastníkem pozemku, na němž se nachází nepovolená stavba. Stavební úřad je povinen rozlišovat mezi režimem nepovolené stavby podle stavebního zákona a neoprávněné stavby podle občanského zákoníku, z nichž každý má odlišné právní důsledky. V řízení o odstranění nepovolené stavby musí vlastník stavby doložit vlastnické právo nebo jiné právo k pozemku, v opačném případě nelze stavbu dodatečně povolit. Důkazní břemeno spočívá zcela na vlastníkovi stavby.