Vztah mezi vnímaným způsobem výchovy v rodině a sebehodnocenim raných adolescentů - Balabánová, Věra, 1980-; Lacinová, Lenka, 1969-; Masarykova univerzita. Fakulta sociálních studií. Katedra psychologie (2006)
Tématem mé diplomové práce jsou raní adolescenti a vliv jimi vnímané výchovy na jejich sebehodnocení (self-esteem). Popisuji zde kvantitativní výzkum provedený v rámci mezinárodní longitudinální studie ELSPAC, která se zabývá psychologickými zákonitostmi vývoje současné generace dětí a mladistvých. Výzkumný soubor tvořilo 304 adolescentů, z toho 155 chlapců a 149 dívek. Ti vyplnili dotazník o způsobu výchovy v rodině a dotazník o sebehodnocení. Položky dotazníku o sebehodnocení byly faktorovou analýzou přiřazeny ke dvěma faktorům, tzv. \x{201e}obecnému sebehodnocení\x{201c} a tzv. \x{201e}sociálnímu sebehodnocení\x{201c}. V prvním faktoru se projevoval trend rozdílného sebehodnocení u chlapců a dívek, zatímco ve druhém faktoru vycházelo sebehodnocení pro obě pohlaví takřka stejně. Nebylo.
My diploma thesis is focused on early adolescents and the influence of upbringing perceived by them on their self-esteem. I describe a quantitative research conducted within the framework of the international longitudinal study ELSPAC which deals with psychological patterns of the development of the contemporary generation of children and adolescents. The research sample included 304 adolescents, 155 boys and 149 girls. All of them completed a questionnaire about their family upbringing style and a questionnaire about their self-esteem. Using a factor analysis the items of the questionnaire about the self-esteem were assigned to two factors, the so called \x{201c}general self-esteem\x{201d} and the so called \x{201c}social self-esteem\x{201c}. Regarding the first factor, the trend of differe.
Vedoucí práce: Lenka Lacinová.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: rodiče a děti; sebepoznání; výchova dítěte; child rearing; parents and children; self-consciousness; diplomové práce