Vztah mezi vnímaným způsobem výchovy v rodině a sebehodnocenim raných adolescentů - Balabánová, Věra, 1980- (2006)
Tématem mé diplomové práce jsou raní adolescenti a vliv jimi vnímané výchovy na jejich sebehodnocení (self-esteem). Popisuji zde kvantitativní výzkum provedený v rámci mezinárodní longitudinální studie ELSPAC, která se zabývá psychologickými zákonitostmi vývoje současné generace dětí a mladistvých. Výzkumný soubor tvořilo 304 adolescentů, z toho 155 chlapců a 149 dívek. Ti vyplnili dotazník o způsobu výchovy v rodině a dotazník o sebehodnocení. Položky dotazníku o sebehodnocení byly faktorovou analýzou přiřazeny ke dvěma faktorům, tzv. \x{201e}obecnému sebehodnocení\x{201c} a tzv. \x{201e}sociálnímu sebehodnocení\x{201c}. V prvním faktoru se projevoval trend rozdílného sebehodnocení u chlapců a dívek, zatímco ve druhém faktoru vycházelo sebehodnocení pro obě pohlaví takřka stejně. Nebylo.