Obecná a teoretická hlediska tvorby soudního rozhodnutí - Slunský, Petr; Harvánek, Jaromír, 1955-; Masarykova univerzita. Katedra právní teorie (2007)
Disertační práce usiluje řešení rozporu mezi právem přirozeným a pozitivním zejména v situacích, kdy si tyto pohledy konkurují v situaci, kdy existuje napětí mezi zákonností a spravedlností s důrazem na soudní proces a soudní rozhodování s důrazem na civilní proces. Důvodem tohoto zúžení je jednak samotná hranice možností práce, jednak snaha o co nevyšší stupeň názornosti, jíž je pro daný účel kázuistika, dalším důvodem je odlišná tradice civilního procesu od procesů ostatních, zejména od procesu trestního, jak bude posléze vysvětleno.
SUMMARY Justice is a term of many meanings as we can speak about many branches of it justice of a social system, justice of dividing property, justice of the law or else the whole law-giving system. This work is focused into some specific areas and attributes of justice of a court decree. A court decree and human behavior behavior of the unique members of the society itself represent the last and the final phase of the legal proceedings of applying application of law. I would like to show that a court decree consists of a certain amount of parts.
Vedoucí práce: Jaromír Harvánek
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2007
Anglické resumé
Keywords: právní věda; soudní rozhodnutí a stanoviska; judgments; jurisprudence; disertace; dissertations