Obecná a teoretická hlediska tvorby soudního rozhodnutí - Slunský, Petr (2007)
Disertační práce usiluje řešení rozporu mezi právem přirozeným a pozitivním zejména v situacích, kdy si tyto pohledy konkurují v situaci, kdy existuje napětí mezi zákonností a spravedlností s důrazem na soudní proces a soudní rozhodování s důrazem na civilní proces. Důvodem tohoto zúžení je jednak samotná hranice možností práce, jednak snaha o co nevyšší stupeň názornosti, jíž je pro daný účel kázuistika, dalším důvodem je odlišná tradice civilního procesu od procesů ostatních, zejména od procesu trestního, jak bude posléze vysvětleno.