Proměny postojů Československa vůči velmocím v letech 1938 - 1939 v českém tisku - Žampachová, Markéta (2006)
Cílem mojí diplomové práce byla snaha zachytit postoje Československa vůči velmocím a jejich proměny v letech 1938 až 1939 na základě jejich reflexe v českém tisku. Podkladem pro moji práci se staly Národní listy a Lidové noviny. V době, kterou jsem na základě novin sledovala v rámci mé diplomové práce, došlo ke zcela zásadní proměně postojů Československa vůči velmocím (Francii, Velké Británii a Rusku). Počáteční důvěra a přátelství k velmocím založené na platných spojeneckých smlouvách během let 1938 \x{2013} 1939 zaniklo. Zásadní zvrat představovala mnichovská dohoda, která znamenala přetržení spojeneckých smluv s velmocemi a přinesla významné ochlazení ve vzájemných vztazích. Moje diplomová práce končí vyhlášením Protektorátu Čechy a Morava, které ukončilo samostatnou československou zahraniční politiku. Zjistila jsem, že proměna postojů Československa vůči velmocím na stránkách tisku se děla na základě často kusých, neúplných a propagandistických informací ze strany Německa i Velké Britá