Zprostředkování výtvarného umění - Navrátilová, Romana (2007)
Diplomová práce je pokusem o shrnutí teoretických a praktických poznatků z oblasti zprostředkování a socializace výtvarného umění v muzeích. Autorka textu se tímto tématem zabývá několik let, setkává se s ním při práci s návštěvníky v regionální galerii a její snahou bylo utřídění otázek týkajících se této problematiky. Text je rozčleněn do tří kapitol. Historicko-teoretická část se po stručném úvodu do historie a obsahu disciplíny dějin umění a představení práce historika umění, zabývá otázkami analýzy, hodnocení, interpretace, zprostředkování a prezentace výtvarných děl v muzeích. Klade si také otázky po smyslu výkladu umění či po mezích spojených s interpretací děl. Metodologická část sleduje edukační a vzdělávací funkce muzea, vývoj pedagogických aktivit. Analyzuje také muzejní pedagogiku, činnost edukačních pracovníků a rozebírá typy programů či publikací pro návštěvníky. Pro ilustraci je připojena také praktická část popisující výchovně vzdělávací aktivity v Galerii výtvarného u.