Fyzika Chladniho obrazců - Staňová, Kateřina (2007)
Tato práce zkoumá Chladniho obrazce na volné ocelové desce čtvercového tvaru. Teoretická část obsahuje odvození pohybové rovnice kmitající desky a její řešení pomocí Ritzovy metody. K výslednému numerickému výpočtu a vykreslení kmitových módu byl napsán program v aplikaci Maple. Vypočítané vlastní frekvence a módy jsou porovnány s výsledky experimentu. V práci je také diskutována konvergence řešení a degenerace módu na čtvercové desce.