Využití DNA markerů při identifikaci a lokalizaci nových genů odolnosti k padlí travnímu Blumeria graminis f. sp. hordei u ječmene Hordeum vulgare - Krejčová, Šárka (2006)
Padlí travní podmíněné houbou Blumeria graminis f. sp. hordei je nejčastější chorobou ječmene. Náplní diplomové práce bude vyhledávání DNA markerů založených na polymerázové řetězové reakci a studium polymorfismu u rodičovských linií použitých pro křížení a introdukci nových genů odolnosti k padlí travnímu do genomu ječmene Hordeum vulgare. Dalším úkolem bude studium charakteru dědičnosti a lokalizace genů odolnosti k padlí u linie PI466158 pomocí polymorfních DNA markerů. K tomuto budou využívány markery založené na polymerázové řetěrové reakci, především kodominantní SSR markery. K izolaci DNA markerů ve vazbě s genem odolnosti bude využívána tzv. bulk-segregační analýza. Polymorfní markery umožní analýzu segregující populace F2 a lokalizaci nových genů rezistence do genetické mapy ječmene. Realizace tohoto cíle umožní při praktickém šlechtění výběr potomstev s kombinací několika těchto účinných genů odolnosti s využitím těsně vázaných DNA markerů.