Výzkum vybraných lunárních achondritů z hlediska jejich původu, geneze a postavení mezi lunárními horninami - Gabzdyl, Pavel, 1974- (2007)
Geochemické studium Měsíce se do poloviny osmdesátých let 20. století opíralo výhradně o analýzy vzorků měsíčních hornin dopravených v rámci misí Apollo a Luna. Pro geochemické, petrografické a mineralogické studium měsíčního povrchu se v současnosti využívají i velmi vzácné meteority původem z Měsíce nalezené na zemském povrchu. Jejich komplexní výzkum přináší spolu s geochemickými daty získanými metodami dálkového průzkumu nové informace o geochemickém charakteru měsíčního povrchu. V letech 2000 až 2002 byly skupinou českých prospektorů objeveny dva nové lunární meteority. Lunární meteorit North East Africa 003 o celkové hmotnosti 124 g je nebrekciovaný hrubozrnný Low-Ti olivinický bazalt. Meteorit North East Africa 001 o celkové hmotnosti 262 g je anortozitická brekcie s malým množstvím klastů bazaltického složení. Oba meteority představují unikátní, dosud nezkoumané vzorky měsíčních hornin z neznámých oblastí Měsíce.