Sedimenty spodního badenu karpatské předhlubně mezi Vyškovem a Prostějovem - Peštová, Michaela (2007)
Náplní diplomové práce bylo studium sedimentů spodního badenu v prostoru mezi Vyškovem a Prostějovem. Byla hodnocena jejich petrografie, provenience, obsah těžkých minerálů, depoziční prostředí a faciální architektura pomocí sedimentologických a sedimentárně petrografických metod. Studované štěrky a písky se většinou ukládaly v prostředí hrubozrnných delt. Na základě výsledků petrografického studia vyplývá, že materiál klastů je tvořen řadou druhů hornin, které pochází z okolí současného výskytů sedimentů (moravskoslezské paleozoikum, flyšové jednotky Karpat). Ze spektra těžkých minerálů je v sedimentech nejvíce zastoupen granát (70 %), zirkon (15 \x{2013} 72 %), ostatní těžké minerály (staurolit, apatit, kyanit a rutil) jsou zastoupeny akcesoricky.