Automatizované zpracování právních textů - Ptašnik, Adam, 1980-; Harvánek, Jaromír, 1955-; Masarykova univerzita. Katedra právní teorie (2006)
Práce se zabývá možnostmi automatizovaného zpracování právních textů, přičemž navrhuje řešení problémů s tímto zpracováním spojených, popř. nachází hranice těchto možností. Právo pro účely práce redukuje pouze na jeho písemné projevy, avšak za vědomí této redukce. Předmětem výzkumu jsou tedy normativní právní akty jako formální prameny objektivního práva. V některých souvislostech se však také práce zabývá právním textem individuálních právních aktů a psaných právních úkonů. Centrálním termínem tématu je zpracování. Tento výraz práce chápe ve dvojím smyslu. Jednak jako syntézu a jednak jako analýzu právního textu.
The work with topic deals with the possibilities, proposes solving of problems connected with the processing, or finds the boundaries of these possibilities. It reduces the law on its written denotation for purposes of the work however under appreciation of this reduction. Object of the research are law acts as a formal source of objective law. The work however also deals with legal texts of individual legal acts in some context. The central term of the topic is the processing. The work understands this expression in a double sense. At first as a synthesis and second as an analysis of legal texts.
Vedoucí práce: Jaromír Harvánek.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2007.
Keywords: normativní právní akty; právní věda; jurisprudence; disertace