Automatizované zpracování právních textů - Ptašnik, Adam, 1980- (2006)
Práce se zabývá možnostmi automatizovaného zpracování právních textů, přičemž navrhuje řešení problémů s tímto zpracováním spojených, popř. nachází hranice těchto možností. Právo pro účely práce redukuje pouze na jeho písemné projevy, avšak za vědomí této redukce. Předmětem výzkumu jsou tedy normativní právní akty jako formální prameny objektivního práva. V některých souvislostech se však také práce zabývá právním textem individuálních právních aktů a psaných právních úkonů. Centrálním termínem tématu je zpracování. Tento výraz práce chápe ve dvojím smyslu. Jednak jako syntézu a jednak jako analýzu právního textu.