Estetická hodnota krajiny a biodiverzita - Gajdoš, Zdeněk (2006)
Tématem diplomové práce je vztah estetické hodnoty krajiny a biodiverzity. Práce rozebírá jednotlivé aspekty ovlivňující estetické vnímání krajiny ve vztahu k její biologické rozmanitosti. Hlavní text práce je rozčleněn do pěti kapitol, které pojednávají o biodiverzitě a krajině střední Evropy a jejich vývoji. Dále práce zkoumá, zájem o přírodní krásno a relevantní argumenty ke vztahu estetická hodnota krajiny \x{2013} biodiverzita, zejména pomocí literární analýzy přírodovědných textů a sekundární literatury. Na základě zjištěných informací lze konstatovat, že vliv biodiverzity na estetické vnímání krajiny má několik, vzájemně se prolínajících úrovní. Tyto jsou formovány našimi vývojovými dispozicemi, historicko-kulturním vývojem a mírou vědeckého poznání.